Recuperación del paseo de Cal Metre
Recuperació del passeig de Cal Metre
Recovery of Cal Metre's path
La vila de Gironella es conforma a banda i banda del riu Llobregat, a la comarca del Berguedà. El seu creixement ha provocat que la part més moderna s’estengui a la riba dreta del riu, mentre que a l’esquerra la part antiga de la vila s’estén a uns 20 metres per sobre la riba del riu, sobre un cingle i les restes de l’antiga muralla, declarada BCIN. És als peus d’aquest desnivell on es troba situada el que va ser la Colònia tèxtil de Cal Metre, que forma part de la Ruta de les colònies del Berguedà, entre el Pont Vell i el Pont Nou.
La ubicació de l'ascensor per a facilitar l’accessibilitat al centre històric, on es troba la Plaça de la Vila amb el mercat, va convertir el camí de Cal Metre, que es trobava en un estat infrautilitzat on hi aparcaven els cotxes, en un recorregut quotidià recuperant l'ús original de lloc de pas per connectar la ciutat amb les colònies.
La intervenció respon a una demanda de millora de l’accessibilitat i alhora pretén convertir l’àmbit d’aquest antic passeig en un nou espai públic de la vila, com a espai d’estada i contemplació del paisatge fluvial i com a escenari de diversos esdeveniments i activitats culturals i lúdiques.
El projecte té com a objectiu potenciar la relació entre el passeig i el riu Llobregat plantejant un apropament als límits proposant una sèrie d'espais habitables com a lloc de trobada. Aquestes catifes permeables es materialitzen reutilitzant 2.795 llambordes provinents de carrers del centre històric que es trobaven apilades en un magatzem municipal. La col·locació es realitza a tuc de maceta, amb la junta oberta per afavorir l’aparició de vegetació espontània.
Es diferencien dues intensitats en els paviments: la franja central realitzada amb un paviment continu de formigó raspallat, per a facilitar l’accés rodat necessari per a situacions d’emergència i manteniment de l’ascensor, i els marges laterals tous, amb 435 m2 de vegetació entapissant i 120m2 de llambordes amb junta oberta. Els límits del paviment dur es suavitzen mitjançant la creació d’una via verda amb juntes de 5 i 15cm de longitud variable, on hi creix vegetació espontània.
Per tal d’afavorir la relació amb l’entorn fluvial, s’ha eliminat la tanca de Cupressus sempervirens que delimitava l’àmbit i s’ha col·locat en una longitud de 88 metres una barana de rodons d’acer amb un tractament d’oxidació controlada, que permet la transparència en els dos sentits. En alguns punts aquesta barana fa de suport per al gessamí (Trachelospermum jasminoides) i a les enfiladisses existents al marge fluvial.
La intervenció respecta l’arbrat existent, format majoritàriament per plataners, situant una sèrie de bancs de formigó i carreus recuperats, tot creant racons d’estada vinculats a la muralla o al riu.