Newprojecte_rosa_barba

Newprojecte_rosa_barba

Twickel, The largest estate in The Netherlands

Twickel, The largest estate in The Netherlands

projectnaam_

twickel

website domein :

www.strootman.net

Projectlocatie
52.268409098775564, 6.717029986542392

Ontwerpjaar:
2018-2023

Bouwjaar:

2018 -

Fotograaf:

Harry Cock

 

TWICKEL

Het grootste landgoed van Nederland

 

Twickel, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de veertiende eeuw, is het grootste landgoed van Nederland. In lijn met het masterplan van Michael van Gessel heeft ons kantoor een renovatieplan opgesteld voor het Overpark, uitgaand van respect voor de historische parkinrichting en aanpassing aan de nieuwe omstandigheden.

De tuinen van Twickel zijn sinds de 17e eeuw door verschillende generaties aangelegd.Omstreeks 1835 werd het vroege landschapspark herontworpen door JD Zocher en de Duitse landschapsarchitect CEA Petzold breidde het landschapspark van Zocher uit in de periode 1885-1891 itu. Landschapsarchitect Michael van Gessel was vanaf eind jaren negentig tot begin 2015 betrokken bij de renovatie van het Twickelpark. Hij maakte een masterplan en werkte dit uit voor het Huispark, waarvan de renovatie inmiddels is afgerond. In lijn met zijn masterplan heeft ons kantoor een renovatieplan opgesteld voor het Overpark, uitgaand van respect voor de historische parkinrichting, aanpassing aan de nieuwe omstandigheden en oog voor het huidige en toekomstige gebruik. Petzold voegt een sterkere verbinding toe om tussen het Huispark in het Overpark te brengen, en het renovatieplan volgt zijn bedoelingen. Het op veel plaatsen overwoekerde Overpark is weer opengesteld, met haar en der nieuwe boomgroepen en toevoegingen. Om meer samenhang tussen de verschillende delen van het Overpark te krijgen, is in het bos een langgerekte open ruimte gecreëerd om het open gebied voor het kasteel met het bos te verbinden door middel van een mooi gebogen ruimte. Oude bomen worden gekapt om plaats te maken voor veel nieuwe. Verticale begroeiing parallel aan de ringweg is verwijderd om de zichtas tussen het landgoed en Delden te herstellen. In de Carelshaven is een prachtige afsluiting van de Twickelervaart ontworpen in de vorm van een meer. We hebben ook zeven nieuwe voetgangersbruggen ontworpen: zes in Overpark en één over de ring om de verbinding tussen Twickel en Delden te versterken.  https://strootman.net/en/projecten/landgoed-twickel/

RINGWEG DELDEN–TWICKEL https://strootman.net/en/projecten/rondweg-delden-twickel/

Een van de onderdelen in het masterplan is het project Rand Delden. In navolging van het masterplan hebben we een inrichtingsplan opgesteld. Het doel van dit plan is om de barrièrewerking van de N346 ten noorden van Delden te verkleinen en de ruimtelijke en landschappelijke samenhang tussen Delden, Kasteel Twickel en landgoed Twickel te versterken. De ringweg is aangelegd in de jaren 70. We hebben de helling van de oevers verhoogd om de impact van de weg op het land te verminderen en de begroeiing parallel aan de ringweg te verwijderen om de zichtas tussen het landgoed en Delden te herstellen.

Om de verbinding nog verder te bevestigen, werd een tweede voetgangersbrug gebouwd over de ringweg ter hoogte van de Markstraat. De details en materialen komen overeen met die van de in 2014 gerealiseerde voetgangersbrug in de Twickelerlaan naar een ontwerp van Michael van Gessel.

ONTWIKKELINGSPLAN VOOR HET LANDSCHAP VAN TWICKEL (https://strootman.net/en/projecten/lop-twickel/)

Ook voor Landgoed Twickel liggen kansen om landschap, natuur en recreatie beter in balans te brengen en die wil Twickel graag verdelen. Bij het opstellen van een landschappelijk ontwikkelingsplan hebben we goed gekeken naar het historische landschap en hoe het nu wordt gebruikt. Het is onmogelijk om het landschap terug te brengen naar de staat waar het ooit was. Het landschap moet ook werkbaar zijn voor de boeren. Het LOP is opgesteld op basis van drie lagen. (1) De historische laag – vaak kleinschalig, met essen, omsloten akkers en weilanden met houtwallen. (2) Het 'werk'-landschap: functioneel voor agrariërs, maar ook functioneel in termen van bijvoorbeeld ondergrondse verbindingen. (3) Het landschap zoals gebruikers het ervaren: hoe ze zich er doorheen bewegen, waar de visuele assen liggen, de verhoudingen tussen open en gesloten, etc.

 

 

52.2680757, 6.7170451

Año de concepción del proyecto
2018-2023
Año de finalización de la obra
2018 -
Subcategoria premio
Parques no urbanos
Superficie
6700 ha
Dirección
Funenpark 1 d
Ciudad / Emplazamiento
Amsterdam
Región
Asmterdam
País
Países Bajos