Regeneració dunes metropolitanes
Regeneración de las dunas metropolitanes
Regeneration of beach dune system
Principals objectius
Les zones dunars són el reservori de sorra de les platges, espais de biodiversitat i amortidors de l’energia dels temporals. Les actuacions d’aquest projecte tenen com a gran objectiu la recuperació dels espais dunars com a sistemes naturals per fer front a fenòmens meteorològics extrems i a la millora de la biodiversitat, utilitzant solucions basades en la natura. Millorem la natura urbana utilitzant la natura.
Descripció del projecte
El projecte de millora i protecció dels sistemes dunars de les platges metropolitanes, és una mesura per mitigar els efectes del canvi climàtic que es focalitza en la zona al sud de Barcelona, formada per una franja litoral de 17 km, que pertanyen al delta del Llobregat on es conserva espai de platja com per regenerar els cordons dunars.
La situació es veu agreujada per la pèrdua de sorra i la regressió de les platges, en especial pels temporals que afecten la costa mediterrània i que agreugen la situació com a conseqüència del canvi climàtic.
Aquest projecte forma part de la gestió integral de les platges metropolitanes que porta a terme l’AMB, administració pública supramunicipal que dona suport als municipis de la metròpolis de Barcelona. Consisteix en un conjunt d’actuacions per regenerar, protegir i millorar aquests espais, i provocar canvis en la percepció de les persones que enforteixin els seus vincles amb el territori, reconeixent aquests espais com a natura de proximitat amb molts valors, mesura mitigadora dels efectes del canvi climàtic i el seu paper en la millora de la biodiversitat.
El projecte es construeix amb la participació de la ciutadania des de l’inici, integrant l’ús lúdic de les platges ja que es tracta de l’espai públic més visitat de Catalunya, més del 80% de públic local.
Valoració de l’obra acabada
Les enquestes que avaluen la qualitat dels serveis mostren una afluència de prop de 10 milions de persones usuàries en les temporades de bany. També indiquen un increment, paral·lel a la protecció i millora de les zones dunars i que l’avaluació de la qualitat per parts dels visitants ha anat pujant de manera contínua.