Tejado Vivo del Museo de Ciencias Naturales de Barcelona
Terrat Viu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Living roof of the Museum of Natural Sciences of Barcelona
L'objecte de l'actuació ha estat la rehabilitació de la coberta del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, situat al Parc del Fòrum.
El nou acabat de la coberta del Museu Blau és vegetal i amb uns clars objectius d'interès pel coneixement científic que ofereix el Museu de Ciències Naturals, i d'experimentació, exemplaritat i referència, per a les "cobertes verdes" de clima mediterrani i en quant a les seves característiques: constructives (COBERTA RETENIDORA D'AIGUA), paisatgístiques i funcionals.
La realització de la coberta verda ha permès dotar-la d'una nova vida, concebuda i executada en el seu moment com una gran extensió d'aigua blavosa, metàfora al·legòrica del Mediterrani.
La complexitat i deficiències en el manteniment de la coberta d'aigua (neteja, incidència de les aus de l'entorn, sistemes de depuració de l'aigua, etc.) va portar a un procés progressiu de pèrdua de les seves qualitats i atractius inicials. Tot plegat va comportar un gran deteriorament de les condicions físiques dels seus elements fonamentals (supressió de l'aigua i ruïna irreversible de la capa d'impermeabilització) que va comportar altres efectes negatius en l'estat de conservació de la macroestructura de l'edifici i de la planta tècnica (filtracions, oxidacions, corrosions, pèrdua de recobriments, etc.).
El projecte dona solucions i respostes a aquestes patologies i requeriments per tal d'aconseguir una nova vida i uns nous atractius per aquesta coberta, de tal manera que continuï sent coherent amb el concepte inicial (paisatge Mediterrani) i amb el discurs del museu. Els condicionants de l'edifici, especialment les limitacions de càrrega, han estat el punt fonamental per a la definició de la proposta, una solució de coberta enjardinada de baix pes, retenidora d'aigua i de baix manteniment, així com adaptada a la vegetació autòctona i preveient els efectes de l'ambient salí en el que es troba. La coberta serà visitable per a grups reduïts i mostrarà, amb visites guiades, el repte plantejat pel Museu de Ciències Naturals i el Jardí Botànic de Barcelona, reproducció dels prats anuals del nostre litoral. Unes basses amb planta aquàtica i una bassa de fangs, ambdues amb sistemes d'aiguamolls tecnificats per a la depuració natural, complementen els discurs.
La proposta arquitectònica, no es més que una infraestructura preparada a partir de les necessitats plantejades i organitzades en diferents unitats de gestió, amb l'objectiu de seguir evolucionant amb la coberta verda Barcelona.